zondag 14 december 2014

Kerstrituelen en gebruiken

Kerstviering
Tijdens kerst vieren we de geboorte van Jezus zo`n 2000 jaar geleden.
De christenen noemen Jezus de zoon van God
Massaal halen we een kerstboom in huis, we versieren ons huis.
Vroeger in ons gezin hadden we geen kerstboom in huis. Dat was een heidens gebruik zei mijn moeder en had niets met de geboorte van Jezus Christus te maken. Wel maakte ze mooie bloembakjes met een bloeiende hyacint, kerstster en hulst uit de tuin.

Kerstrituelen, -gebruiken en hun herkomst
In 274 na Chr. Werd in het Romeinse rijk van 17 – 24 december de Saturnaliën (heidens feest) gevierd. Ze verheerlijkten Saturnus de vuurgod. Saturnus was de god van het zaaien, planten en het groeien van de gewassen.
Keizer Aurelianus stelde dit feest in als een winterzonnewende. Het feest van 25 december, natalis solis invicti, de geboorte van de onoverwinnelijke zon. Feest werd er gevierd door het versieren van hun huis met groen en lichtjes en er werden geschenken gegeven aan de armen.

Christenen
In dezelfde tijd waren de christenen nog een jonge gemeente, ze waren verboden hun geloof te belijden en werden toen als een sekte gezien. Stiekem vierden de christenen deze feesttradities op deze data mee. Hiermee verhulden ze dat ze christenen waren en belijden hun eigen geloof in het geheim.

Kerstfeest
Omstreeks 529 na Chr. Nadat het christendom de officiële staatsreligie was geworden van het Romeinse rijk maakte keizer Justinianus van kerst op 25 december een civiele feestdag.

Werd Jezus op 25 december geboren?
We kunnen aannemen dat Jezus niet eind december was geboren, maar in het najaar. Zo kunnen we bepaalde Bijbelteksten herleiden naar de tijd van het jaar, zoals er waren herders in het veld.
Er wordt in de New York editie van de Adam Clarke Commentary, boekdeel 5, blz. 370 geschreven: “Het was gebruikelijk voor de Joden om hun schapen de woestijn in te zenden rond het Pascha (vroege voorjaar) en ze weer thuis te brengen bij de aanvang van de eerste regen”. “Tijdens de tijd dat de herders weg waren bewaakten de herders ze dag en nacht”. Dat houdt in dat de herders uiterlijk begin oktober niet meer dag en nacht in het veld waren. Dus dan zal de geboorte van Jezus uiterlijk voor oktober zijn geweest.

Kerststuk: Bob Vriens
Foto: Anne-Greth Vriens


Geen opmerkingen:

Een reactie posten